afbeelding 1                                                              afbeelding 2                                           

afbeelding 1  bron:http://www.archeologieonline.nl/

deze afbeelding is een foto van een  primaire bron. De grottekening is gemaakt in de tijd van de jagers boeren  Ik denk dat het een betrouwbare bron is omdat het van een website komt die over archeologie gaat.

afbeelding 2 http://www.archeologieonline.nl 

Dit een secundaire bron: het is een replica van een originele grottekening. Ik denk dat dit een betrouwbare bron is, omdat er veel onderzoek naar is gedaan.

 

 Hoe kwamen de jagers en verzamelaars aan eten?

Jagers en verzamelaars gebruikten niet alleen het vlees van de gevangen beesten. Ze maakten gereedschap van de botten en ze gebruikten de huiden als kleding. In rivieren, beekjes en meren vingen ze vis. Het verzamelen bestond uit het zoeken naar eetbare planten, knollen, bessen of paddestoelen.

12.000 jaar geleden was het in Europa kouder dan nu. De natuur zag er daardoor heel anders uit. Kudden dieren maakten lange tochten om voldoende plantaardig voedsel te vinden. De jagers moesten daarom ook voortdurend rondtrekken. Ze leefden waarschijnlijk in tenten die makkelijk mee te nemen waren.
In Noord-Afrika, tegenwoordig heet en droog, was het klimaat aangenamer. Het regende vaak en de temperaturen waren redelijk. Er waren dieren in overvloed en de bodem was bedekt met bossen en grasvlakten. Jagers en verzamelaars konden daar eenvoudiger aan voedsel komen dan in Europa. Ze konden daardoor langer op dezelfde plaats wonen, want er was voedsel genoeg.

Jagers en verzamelaars leefden in groepen van 20 tot 30 personen.
Mannen en vrouwen hadden een taakverdeling. De mannen jaagden en de vrouwen verzamelden voedsel en verzorgden de kleine kinderen. Jagers en verzamelaars gebruikten geen schrift.

 

 

 

 

 

 

 

De eerste boeren in nederland.

 De boeren die aan landbouw deden bewaarden hun voorraden in aardewerk. Na 9000 zijn kleine groepen jagers in het Midden-Oosten planeten gaan verbouwen: akkerbouw. Ze woonden al langer op dezelfde plaat en kregen steeds meer kennis van de planten in hun omgeving. Voor vlees bleven ze in het begin nog afhankelijk van de jacht.
Rond 7500 voor Christus veranderden de eetgewoonten: in plaats van vlees van gezellen en andere wilde dieren gingen mensen schapen en geiten eten. Ze deden die fokken. Er werd ook veeteelt ontdekt.

Een geschenk van de Nijl.

De kroon van de Farao bestond uit twee kronen. Dat waren de kronen van beneden-Egypte en boven-Egypte.
Lange tijd bestond het schrift uit duizend tekens: hiërogliefen:
Tekeningen van het dagelijks leven: mensen, dieren, planten en voorwerpen.
4000 voor Christus werden de omstandigheden in Noord-Afrika steeds slechter.
 Er ontstonden dorpen langs de Nijl, doordat boeren uit de Sahara daar kwamen wonen. Er kwam irrigatielandbouw om voldoende water te krijgen om van te leven.
Het bestuur was nog voor de zorg over de dijkjes en kanalen.
De belangrijkste bestuurders waren eerst de dorpshoofden en daarna boven- en beneden-Egypte.
- Vanaf 3100 voor Christus was alleen de farao de bestuurder over heel Egypte. Hij werd bij het bestuur geholpen door ambtenaren.
Later vonden de Egyptenaren het hiërogliefenschrift uit.

Bronnen: Wikipedia, Wikikids, Geschiedenisdocent.nl

Ik denk dat Wikipedi en Wikikids geen betrouwbare bronnen zijn omdat het door iedereen veranderd kan worden. Geschiedenisdocent.nl is daar in tegen volgens mij wel een betrouwbare bron omdat ik denk dat hij een echte docent is.